Pénzügyi asszisztens

Pénzügyi asszisztens

Pénzteremtés

2024. február 20. - Generálkivitelezés Budapest

Pénzteremtés

 

A modern gazdaságokban a pénzt két fő forrásból hozzák létre a gazdasági igények arányában:

Törvényes fizetési eszköz létrehozása: A központi bankok nyomtatják a törvényes fizetési eszközt (M0).
Banki pénz generálása hitel nyújtásával: A kereskedelmi bankok hoznak létre banki pénzt a hitelnyújtás útján (M1 és M2).

Pénz típusai
1. Árupénz
Az árupénz olyan önálló tárgy, mely belső értékkel bír, és pénzként használható. A gazdaságtörténet során leginkább nemesfémekből készült érméket jelentett, de a nemesfémekre beváltható papírpénzt is általában árupénznek tekintik.

2. Hitelpénz
A hitelpénz olyan pénzforma, melynek nincs belső értéke, és nem váltatható vissza nemesfémre. Például bankjegyek és papírpénzek jelentik. A hitelpénz lényegében közmegegyezésen alapul, és gyakran törvényes fizetőeszköz.

Pénz formái
A modern pénz különböző formákban létezhet:

Papírpénz: Az általános fizetőeszközként használt fizikai papírpénz.
Érme: Fizikai érmék, melyeknek van némi belső értéke.
Számlapénz: A bankok által nyújtott jóváírások, melyek elektronikus formában kerülnek rögzítésre a bankszámlákon.
Elektronikus pénz: A bankok által tárolt digitális pénz, melynek legnagyobb része elektronikus formában létezik.
Főáramlaton kívüli pénzelméletek
Kriptovaluták
A kriptovaluták, mint például a Bitcoin, sokak által pénznek tekintettek, azonban közgazdasági szempontból nem teljes mértékben képesek a pénz funkcióinak betöltésére.

brunette-girl-holding-yellow-moneybox.jpg

Pénz és fenntarthatóság
Dr. Gyulai Iván szerint a pénz kamatozása jelentős társadalmi és környezeti károk forrása. Ő a negatív kamatozású pénzt javasolja megoldásként a pénztulajdonos és az árutulajdonos közötti egyensúly helyreállítására.

James Tobin szerint a spekulációs pénzmozgások nagyon károsak, és javasolta a Tobin-adó bevezetését, hogy nehezebbé tegye a spekulációs pénzmozgásokból származó jövedelem szerzését.

Pénzügyi bűncselekmények
A pénzhamisítás régi probléma, mely a pénz létezésével egyidejű. A történelem során számos esetben fordult elő pénzhamisítás, melynek elleni harc ma is aktív. Az euró és az amerikai dollár a leggyakrabban hamisított valuták közé tartozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://financial-advisor.blog.hu/api/trackback/id/tr4618330059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása