Pénzügyi asszisztens

Pénzügyi asszisztens

Állami vagy önkéntes nyugdíjpénztár: Melyik a jobb választás?

2024. április 03. - Generálkivitelezés Budapest

Állami vagy önkéntes nyugdíjpénztár: Melyik a jobb választás?

 

Riporter: Üdvözlöm Önt, XY! Pénzügyi szakértőként Ön mit tanácsolna, állami vagy önkéntes nyugdíjpénztárba fektessen be az ember?

XY: Köszönöm a meghívást! Ez egy összetett kérdés, és a válasz attól függ, hogy egyéni preferenciái és céljai alapján melyik konstrukció illeszkedik jobban az Ön igényeihez.

Először is fontos megértenünk a két nyugdíjpénztár típus közötti alapvető különbségeket:

Állami nyugdíjpénztár:

Kötelező: Minden munkavállalónak be kell fizetnie a jövedelme egy részét.
Biztosított: Az állam garantálja a kifizetéseket.
Alapszintű: A befizetések hozama alacsonyabb, mint az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében.
Korlátozott befektetési lehetőségek: A befizetések állampapírokba fektetődnek be.

Önkéntes nyugdíjpénztár:

Választható: Nem kötelező befizetni, de aki teheti, az adókedvezményeket is igénybe vehet.
Nem garantált: A befektetések hozama piaci kockázatnak van kitéve.
Magasabb hozamlehetőség: A befektetési portfólió diverzifikálható, így a hozam is magasabb lehet.
Szélesebb befektetési lehetőségek: Részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanokba is fektethetünk.

2150455575.jpg

Riporter: Melyik nyugdíjpénztárba fektessen be az, aki a kockázatmentes befektetést preferálja?

XY: Akik a kockázatmentes befektetést preferálják, azok számára az állami nyugdíjpénztár a jobb választás. Az állam garantálja a kifizetéseket, így biztos lehet benne, hogy nyugdíjasként is lesz jövedelme.

Riporter: Melyik nyugdíjpénztárba fektessen be az, aki a magasabb hozamot célozza meg?

XY: Akik a magasabb hozamot célozzák meg, azok számára az önkéntes nyugdíjpénztár a jobb választás. Azonban fontos megjegyezni, hogy a befektetések hozama piaci kockázatnak van kitéve, így a veszteség lehetősége is fennáll.

Riporter: Milyen tanácsokat adna a fiataloknak a nyugdíjba vonulásukhoz való felkészüléshez?

XY: A fiataloknak azt tanácsolom, hogy minél előbb kezdjenek el takarékoskodni a nyugdíjukra. Akár az állami, akár az önkéntes nyugdíjpénztárat választják, a korai befejezés hosszú távon jelentősen növelheti a nyugdíjuk összegét.

Riporter: Ha már a pénzügyi tanácsadásnál tartunk, mennyire fontos, hogy a választás előtt konzultáljon az ember egy szakértővel?

XY: A nyugdíj messze van ugyan a fiatalok számára, de a korai tervezés kulcsfontosságú. Egy pénzügyi tanácsadó segíthet felmérni a pénzügyi helyzetét, meghatározni a nyugdíjcéljait, és kiválasztani a megfelelő nyugdíj-megtakarítási stratégiát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a pénzügyi tanácsadóknak is lehetnek saját érdekeltségeik bizonyos pénzügyi termékek értékesítésében. Érdemes ezért független tanácsadóhoz fordulni, vagy több tanácsadó véleményét is kikérni a döntés előtt.

Riporter: Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál említette adókedvezményeket. Mesélne erről bővebben?

XY: Igen, az önkéntes nyugdíjpénztárakba történő befizetésekre adókedvezmény jár. A befizetett összeg, de maximum az éves kereseti limit 20%-a levonható az adóalapból. Ez jelentős megtakarítást jelenthet a befizetett adóból.

Riporter: Mekkora az az összeg, amit érdemes önkéntes nyugdíjpénztárba fektetni?

XY: Nincs univerzális válasz erre a kérdésre, ugyanis az egyéni körülményektől függ. Olyan összeget érdemes havonta félretenni, ami nem terheli meg túlzottan a költségvetését. Egy jó kiindulási pont lehet a fizetés 3-5%-a. Természetesen ahogy az ember jövedelme nő, a befizetett összeget is érdemes emelni.

Riporter: Mit tehet az, aki már elmúlt 40-50 éves, és eddig nem kezdett el takarékoskodni a nyugdíjára?

XY: Soha nem késő elkezdeni a takarékoskodást! Igaz, hogy minél később kezdünk, annál nagyobb összeget kell félretennünk a kívánt nyugdíj elérése érdekében. Az idősebb korosztály számára az állami nyugdíj kiegészítésére az önkéntes nyugdíjpénztárba történő befektetést ajánlom, de érdemes olyan befektetési stratégiát választani, amely alacsonyabb kockázatú. Ezen kívül érdemes lehet egyéb nyugdíj-előtakarékossági lehetőségeket is fontolóra venni, mint például a nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) vagy az életbiztosításokat.

Riporter: Összességében mit tanácsol a nézőknek a nyugdíjba vonulásukhoz való felkészüléshez?

XY: Ne várjanak az utolsó pillanatra! Minél előbb kezdjenek el takarékoskodni a nyugdíjukra. Kezdjenek el olvasni a témában, tájékozódjanak a lehetőségekről, és ha szükséges, kérjenek szakértői segítséget. Minél több időt és erőfeszítést fektetnek most a nyugdíjba vonulásukhoz való felkészülésbe, annál kényelmesebb és stresszmentesebb lesz az időskori életük.

A legfontosabb, hogy cselekedjenek! Minden egyes befizetett forint számít a nyugdíjas éveikre.

A bejegyzés trackback címe:

https://financial-advisor.blog.hu/api/trackback/id/tr4518369805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása